Köpvillkor

* Kostnaden för en kaninunge är 400kr med härstamningsbevis (egenskrivet dokument med information om kaninen och dess härstamning) eller 450kr med stamtavla (stamtavla från Skaf- Sveriges kaninavelsföreningars riksförbund, med denna stamtavla kan kaninen ställas ut på utställning, kan stamboksföras och avkommor kan sättas stamtavla på). Alla kaninungar går inte att sätta stamtavla på, de måste uppnå rasstandandarden (t ex hängande öron) samt ha godkänd teckning om de är japantecknade.

* Vid köp av kaninunge ingår (förutom stamtavla eller härstamningsbevis) 1kg övergångsfoder, kontroll att bettet är korrekt samt nyklippta klor.

* Kaninungarna kan flytta hemifrån när de är 8v gamla (minst 6v enligt lag). Eventuellt kan de släppas någon dag tidigare om det passar bättre med hämtning.

* Jag har rätt att neka köpare om jag inte tycker att allt känns helt bra, då det är viktigt för mig att kaninerna får bra hem. 

* För att jag ska hålla kaninungen åt dig som köpare så betalas en tingningsavgift. Då kan ingen annan köpa din kaninunge, och det är även en trygghet för mig att sålla bort oseriösa köpare som ångrar sig. Tingningsavgift betalas tidigast när kaninen är 5 veckor (för att jag ska kunna kontrollera att kaninungen utvecklar sig som den ska) och senast när kaninen är 6 veckor (detta för att jag ska kunna hitta en ny köpare så snart som möjligt om en kaninköpare ångrar sig). Det går att boka kaninungen tidigare än fem veckor.

* Tingningsavgift är 200 kr (som dras av från köpesumman). Tingningsavgiften betalas inte tillbaka om man som köpare skulle ångra sig. Däremot betalas den tillbaka om jag skulle upptäcka något fel på kaninen. Man kan välja att betala hela köpesumman på en gång om man vill, annars betalar man resterande summa när man hämtar kaninen.

 

 

Att tänka på vid kaninköp

 

* Som köpare måste du se till att kaninen får det bra. Viktigt, särskilt i början, är att kaninen får bo i en lugn miljö. Man får tänka på vid köp av kaninungar att de precis lämnat all sin trygghet. Man har fått lämna sin mamma, syskon och en miljö man är van vid. Allt är nytt och lite otäckt.

* Kaninen måste självklart ha fri tillgång till fräscht vatten.

* Kaninen måste få fri tillgång på hö (på sommaren går gräs också bra). Hö är kaniners viktigaste föda då hö är rikt på fiber och behövs för att kaninens mage ska må bra och för att tänderna ska hållas i trim (kaninens tänder växer hela livet och behövs därför slipas ner, detta sker naturligt när de äter hö samt gnager på pinnar). Kaninen kan få pellets i begränsad mängd, den får inte få fri tillgång så den väljer pellets framför hö. Riktlinjer för att ge pellets till en dvärgvädur är ca 0,5-0,75 dl då kaninen växer mycket (till ca 6-7mån) och sedan räcker ca 1-2msk (eller ingen pellets alls om kaninen är lättfödd).

* Kaniner har väldigt känslig mage. Ska man ge den nått att äta som den inte ätit förut så måste den få en mycket liten mängd till att börja med för att succesivt få mer. Detta gäller särskilt när man börjar låta kaninen gå ute och äta gräs, den måste vänjas in mycket långsamt. Det är även därför övergångsfoder medföljer vid köp, är de vana vid ett foder ifrån mig och om du ska byta till en annan sorts pellets måste bytet gå långsamt och succesivt. Ett sätt för att se att kaninen inte fått för mycket gräs eller pellets t ex är att hålla koll på hur kaninens bajs ser ut. Det ska vara torra, porösa ljusa pluttar. Är bajset kladdigt så bör kaninen bara äta hö tills det är normalt igen, och sen bör foderbytet gå långsammare nästa gång.

* Det är bra att veta att kaninen äter vissa av sina bajspluttar, det bajset är druvklaselikande och kommer ifrån blindtarmen och innehåller viktiga vitaminer och näringsämnen kaninen behöver få i sig.

 

* Viktigt att känna till är minimåttet på bur. Jag lägger in info om minimimått längst ner här på sidan. Men minsta möjliga bur enligt lagen är 100cm lång, 50cm bred och 50cm hög för en Dvärgvädur. Dessa mått är väldigt små och ju större bur desto lyckligare kanin. Jag vill inte sälja kanin till någon som har bur mindre än 120*60*50, och helst ännu större!

* Kaninen kan bo inomhus eller utomhus. Bor kaninen utomhus måste de ha skydd mot stark värme, nederbörd, fukt, blåst, kyla och andra djur. Höst och vintertid ska buren vara upphöjd så att inte fukt och kyla kan komma in underifrån. Om kaninen hålls i ett utrymme kallare än 0grader måste man erbjuda kaninen uppvärmt vatten mist två gånger dygn.

* Det är lag på att kaniner ska ha en sitthylla i sin bur som de kan sitta på och gömma sig under. En sitthylla kan vara just en hylla eller ett hus.

* Strö ska finnas i buren. Detta för att suga upp kaninens kiss samt att kaninen tycker om att gräva. Det finns lite olika typer strö. Bl a spån, halm, torv.

* Pinnar och grenar som kaninen kan gnaga på underhåller inte bara tänderna utan är dessutom bra aktivering.

* Kaniner mår inte bra av att bara sitta i en liten bur. Den behöver ha möjlighet att utforska nya miljöer och springa av sig. Man kan skaffa en rasthage, ha ute kaninen i sele eller låta den springa lös i ett rum eller hela huset (tänk dock på att kaninen gärna gnager på det mesta, akta så den inte gnager på sladdar!)

* Kaninens klor behöver klippas regelbundet. Har du svårt att göra det själv kan jag hjälpa till om man kommer till mig. Annars kan de ofta hjälpa till på veterinärkliniker.

* Blir kaninen sjuk som måste den få nödvändig vård. Märker du att din kanin är slö, inte äter eller bajsar behöver den få vård snabbt.

* Viss mat kan färga kaninens urin röd (t ex maskrosor). Detta är inget farligt sålänge kaninen mår bra.

* Stampar kaninen med bakbenen i marken så är det inte för att den är arg, utan för att något skrämmer den och den vill varna andra kaniner.

 

Det finns hur mycket att skriva som helst. Har man särskilda frågor så fråga gärna så ska jag hjälpa till att svara så gott jag kan.

Jag rekommenderar starkt https://kaninmagazinet.se/ om man vill ha mer bra info

 

 

 

 

Minimimått för utrymmen där kaniner hålls

Kaninens vikt

Minsta tillåtna yta

Minsta yta per djur vid grupphållning

Minsta yta per avelshona med kull vid grupphållning

Minsta tillåtna yta per avelshona med kull

Minsta mått på kortaste sidan

Minsta höjd

Upp till 2 kg 0,5 m² 0,3 m² 0,7 m² 0,7 m² 0,5 m 0,5 m
2 upp till 3,5 kg 0,7 m² 0,35 m² 0,8 m² 0,8 m² 0,6 m 0,6 m
3,5 upp till 4,5 kg 0,8 m² 0,40 m² 0,9 m² 0,9 m² 0,7 m 0,8 m
4,5 upp till 6 kg 0,9 m² 0,45 m² 1,0 m² 1,0 m² 0,7 m 0,8 m
Över 6 kg 1,0 m² 0,5 m² 1,2 m² 1,2 m² 0,8 m 0,9 m